NOS NieuwsAangepast

'ECB: Griekse last kan niet verlicht'

Het Duitse directielid van de Europese Centrale Bank ziet geen mogelijkheden om de financiële verplichtingen van Griekenland te verlichten. In de Duitse krant Bild am Sonntag zegt ECB-directeur Jörg Asmussen dat hij geen mogelijkheid ziet om de looptijd van de Griekse leningen te verlengen of de rente te verlagen.

Gisteren zei de Griekse premier Samaras dat de grens aan bezuinigingen in zijn land is bereikt. Hij waarschuwde voor sociale onrust doordat de armoede onder Grieken snel toeneemt. Hij vergeleek de situatie in zijn land met de vooroorlogse Duitse Weimarrepubliek.

Niet bevoegd

Volgens Asmussen is het verlengen van looptijden of het verlagen van de rentelasten een vorm van directe financiering van de Griekse staat. Daartoe is de ECB volgens de directeur niet bevoegd. Volgens hem is het geen uitgemaakte zaak dat Griekenland volgende maand sowieso het volgende deel van de noodlening krijgt.

De trojka (Europese Commissie, ECB en IMF) maakt binnenkort bekend of Griekenland weer miljarden aan steun krijgt. De afgelopen dagen werd bekend dat het gat in de Griekse begroting voor 2013 groter is dan verwacht. Ook gaat de trojka uit van somberder macro-economische verwachtingen dan de Grieken zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl