NOS NieuwsAangepast

'Staking bij fabriek Foxconn'

Duizenden werknemers van Foxconn, dat onder meer voor Apple produceert, hebben gisteren het werk neergelegd uit onvrede met de prestatie-eisen, meldt een Chinese mensenrechtenorganisatie. In de fabriek in China wordt de iPhone 5 gemaakt.

Volgens China Labor Watch (CLW) hebben zeker 3000 mensen het werk neergelegd in een fabriek in de provincie Henan.

Foxconn spreekt tegen dat er wordt gestaakt. Volgens het bedrijf waren er eerder deze week wel twee "incidenten" tussen werknemers en hun meerderen, maar waren de problemen snel opgelost. De productie ligt volgens Foxconn op schema.

De werknemers stellen dat Apple en Foxconn te strenge eisen stellen aan de kwaliteit van het werk. Ook mogen ze volgens CLW geen vakantie opnemen en zijn er opstootjes in de fabrieken geweest waar het management niets aan heeft gedaan.

Onrust

De Taiwanese fabrikant Foxconn kampt al tijden met arbeidsonrust. Het bedrijf heeft meer dan een miljoen werknemers en is de belangrijkste fabrikant van onder meer iPhones en iPads. Regelmatig is er oproer vanwege de werkomstandigheden.

Voor Apple komt de staking uiterst ongelegen. Het bedrijf heeft volgens analisten nu al problemen om aan de vraag naar de nieuwe iPhone te voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl