NOS NieuwsAangepast

Eerder alarm bij ontsnapping tbs'er

Burgemeester Bloemen van Berkelland in de Achterhoek krijgt meer ruimte om bewoners te informeren wanneer iemand vlucht uit de tbs-kliniek in Rekken, een dorp in zijn gemeente. Er wordt bijvoorbeeld een sms-alert aan direct omwonenden gestuurd.

De gemeente en het Openbaar Ministerie overlegden vandaag naar aanleiding van het incident van vorige maand, toen een tbs'er zijn begeleidster verkrachtte en daarna ontsnapte. Bloemen was boos dat hij de bevolking toen niet mocht waarschuwen. De bevolking mocht pas worden geïnformeerd nadat de 28-jarige tbs'er na een zoekactie van zes uur was opgepakt.

Telefonisch overleg

Bij een volgend incident zullen het OM, de politie en de burgemeester direct telefonisch overleggen. Dan wordt het risico ingeschat en bepaald wie geïnformeerd moeten worden. Dat verschilt volgens de burgemeester van geval tot geval.

Ook mag de burgemeester zijn collega in het Duitse Vreden informeren. Daar was veel commotie toen bleek dat de gevluchte tbs'er zich op Duits grondgebied bevond en de autoriteiten niet op de hoogte waren gebracht.

Het voorarrest van de tbs'er is vorige week met 90 dagen verlengd. De man kreeg tbs wegens eerdere zedendelicten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl