NOS NieuwsAangepast

Knot: Grieken niet op schema

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, maakt zich zorgen over de financiële situatie van Griekenland. In een interview met het FD werd Knot gevraagd hoe hij tegen de voortgang van het land aankijkt. Knot: "Natuurlijk maak ik mij er zorgen over, omdat het proces niet volgens het tijdschema verloopt zoals dat is aangekondigd."

Vertegenwoordigers van Europa en het IMF, de trojka, moeten beoordelen in hoeverre Griekenland zich aan afspraken houdt. Het rapport met hun bevindingen laat nog op zich wachten.

Als blijkt dat de de Grieken extra geld nodig hebben, dan zal volgens Knot de Europese Centrale Bank (ECB) niet helpen om het gat te dichten. "Wij zullen niet meewerken aan vormen van monetaire financiering", aldus Knot.

Niet achterover leunen

Knot zei verder dat eurolanden niet achterover moeten leunen nu de ECB heeft aangekondigd te willen ingrijpen om de euro overeind te houden. "Het nieuwe ECB-programma kan alleen effectief zijn als de overheden de juiste structurele maatregelen nemen", aldus Knot.

Of Spanje bij Europa moet aankloppen voor noodsteun, wil Knot niet zeggen. Knot: "Dat oordeel is aan de Spaanse regering. Vanwege het toezicht op de hervormingen zien wij het graag gebeuren. Of laat ik het zo zeggen: Spanje is van harte welkom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl