Murray laat Lendl 'gewoon' golfen

Ivan Lendl stond vroeger te boek als een kampioen met een saaie en onbenaderbare uitstraling. Van dit alles is alleen het predicaat 'kampioen' intact gebleven. Sinds 2012 begeeft hij zich als coach van Andy Murray weer in het internationale tenniscircuit.

door Franklin Stoker

De eens onverstoorbare en norse Oost-Europeaan gaat tegenwoordig als een glimlachende Amerikaanse vijftiger door het leven.

"Zolang mijn familie niet klaagt, ben ik tevreden met de dingen die ik doe. Ik heb veertien jaar thuisgezeten, dus ik denk dat ze blij zijn dat ze soms even van me af zijn", krijgt Lendl de lachers op zijn hand tijdens de AFAS Tennis Classics in Apeldoorn.

Van afstandelijk naar toegankelijk

Vroeger was het ondenkbaar dat Lendl met zijn afstandelijke karakter dezelfde ontspannen indruk zou maken. Na zijn afscheid in 1994 - een rugblessure belette hem een waardig carrièreslot - dook hij de anonimiteit in.

"Ik ben veel gaan golfen, ik houd van de sport. En een aantal van mijn dochters (vijf in totaal, red.) speelt op een goed niveau, dus ik kon mijn ei goed kwijt."

Definitief afstand van het tennis heeft hij nooit genomen. "De afgelopen jaren keek ik altijd wel naar de Grand Slams, maar alleen de halve finales en finales. De rest interesseerde me minder", vertelt Lendl, die in 2010 op een exhibitietoernooi in New Jersey voor het eerst weer serieus op een tennisbaan stond. Vervolgens kwamen er meer uitnodigingen, onder andere één van Jacco Eltingh en Paul Haarhuis in 2011. Lendl hapte toe.

"Ik vond het in 2011 een geweldige ervaring en belde Jacco of ik in 2012 weer mee mocht doen", start Lendl een aardig anekdote. Mede-toernooidirecteur Haarhuis won de laatste editie. "Ik wilde Paul graag dwarszitten, want ik heb nog nooit meegemaakt dat een directeur zijn eigen toernooi weet te winnen. Dat bestaat toch niet?!", tovert Lendl opnieuw een glimlach op het gezicht van zijn toehoorders.

Ontspannen charisma

De achtvoudig Grand Slam-winnaar - alleen een Wimbledon-titel ontbreekt - draagt een ontspannen charisma met zich mee. Een eigenschap die het repertoire van Andy Murray tot 2011 miste. De vruchtbare samenwerking kende in december 2011 zijn oorsprong.

"Andy belde mij of ik openstond voor een samenwerking. We hebben toen binnen een aantal weken ongeveer vijf keer met elkaar gesproken. Ik wilde zijn opvattingen over tennis weten, en hij de mijne. Toen bleken onze ideeën goed overheen te komen", legde Lendl uit.

Zowel Murray als Lendl verloor zijn eerste vier Grand Slam-finales. Een mooiere combinatie was niet denkbaar voor aanvang van de samenwerking. "Dat is slechts een bijkomstigheid", drukte de geboren Tsjech - die de afgelopen jaren door minstens tien spelers is benaderd - de vergelijking naar de achtergrond. "De druk die Andy in Groot-Brittannië voelt, is veel groter dan ik ooit in mijn loopbaan voelde. Daar zitten grote verschillen tussen onze carrières."

Golfen tijdens Grand Slams

De samenwerking verloopt volgens de nieuwbakken coach ontspannen. "Ik ben min of meer werknemer bij Andy. Dus ik vroeg aan hem bij het begin van onze samenwerking: 'wil je dat ik na een training met je ga eten, of mag ik gaan golfen?' Gelukkig laat hij me golfen", zorgt Lendl opnieuw voor hilariteit.

Toch wordt hij bloedserieus als de Lendl-factor bij Murray ter sprake komt. "Ik wil niet onbeleefd zijn, maar daar praat ik niet over. Je weet nooit hoe de concurrentie hier op inspeelt en misschien zwakke punten in het spel van Andy kan ontdekken."

Murray beleeft met een US Open-titel en goud op de Olympische Spelen het succesvolste jaar uit zijn loopbaan. Lendl weet waar de oorsprong lag. "De halve finale tegen Djokovic op de Australian Open is de belangrijkste wedstrijd van het jaar geweest. Van die nederlaag leerde Andy zóveel. Natuurlijk, verliezen na een tennispartij van vijf uur is vreselijk, maar het heeft Andy geholpen zijn titels te winnen."

Erkenning

De winst in New York betekende ook erkenning voor Lendls werk. "Natuurlijk zijn de complimenten leuk, maar ik was vooral intens blij voor Andy. Hij heeft er zo enorm hard voor gewerkt. Hij heeft het in zich om de beste van de wereld te worden", en dus lijkt een langere samenwerking in de maak. "Wie weet, het hangt van Andy af wat hij wil. Maar tot nu toe bevalt het goed", kwam er wederom een Tsjechisch-Amerikaanse glimlach naar boven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl