NOS NieuwsAangepast

Partijleiders: Sap moedig politica

Partijleiders van VVD, PvdA, CDA, D66 de ChristenUnie en SGP spreken lovende woorden over Jolande Sap, die vertrekt als partijleider van GroenLinks. VVD-leider Rutte zegt dat hij Sap heeft leren "als een moedig en strijdbaar politica". "Zowel als we het eens waren als wanneer we tegenover elkaar stonden, heb ik haar open stijl zeer gewaardeerd", aldus Rutte.

PvdA-leider Samsom noemt Sap een "gewaardeerd collega, die met passie streed voor groene en rechtvaardige politiek. Ik heb goed met haar samengewerkt", aldus Samsom.

Prettige collega

Volgens CDA-leider Buma was Sap een "prettige collega die er stond toen het nodig was voor haar partij en voor Nederland bij het Lenteakkoord", zo staat in een twitterbericht.

D66-leider Pechtold betreurt het vertrek van zijn collega. Pechtold vindt dat Sap haar nek heeft uitgestoken door de politiemissie naar Kunduz te steunen en in het voorjaar het Vijfpartijenakkoord te sluiten.

"Jolande Sap was een zeer gewaardeerde en betrokken collega", aldus de D66-leider. "Jammer dat het haar niet gegund werd om in alle rust haar partij er weer bovenop te helpen."

Moedig

Arie Slob van de ChristenUnie heeft respect voor Sap. "Ik heb haar leren kennen als een moedig politica. Iemand die politiek leiderschap toonde op cruciale momenten." Van der Staaij twittert: "Terecht brede waardering voor verantwoordelijkheidsbesef van Jolande Sap."

SP-leider Roemer vindt het een interne zaak. "Ik heb veel met Jolande te doen en wens haar veel sterkte en alle goeds." PVV-leider Wilders wenst haar veel sterkte. En dat doen de andere partijleiders ook.

Oud-partijleider Halsema dankt Sap voor haar "moedig en eerlijke politieke leiderschap". Dit laat Halsema in een tweet weten. "Onverdiend. Dank je wel, @jolandesap voor je moedige en eerlijke politieke leiderschap", schrijft ze.

Vertrouwen

Sap is opgestapt als partijleider van GroenLinks, omdat het partijbestuur het vertrouwen in haar heeft opgezegd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen verloor GroenLinks zes van de tien zetels.

Bijna twee jaar geleden, in december 2010, volgde Sap Halsema op als fractieleider van GroenLinks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl