NOS NieuwsAangepast

Sap weg als partijleider GroenLinks

Jolande Sap vertrekt als partijleider van GroenLinks. In een verklaring op de site van de partij zegt ze dat geen andere mogelijkheid ziet, nu de partijtop het vertrouwen in haar heeft opgezegd. "Ik doe dit met pijn in het hart", schrijft ze.

Eerder op de middag kwam via NRC Handelsblad naar buiten dat de partijtop de positie van de partijleider onhoudbaar vond. Volgens één van de bronnen van het verhaal waren de verhoudingen te veel verstoord om nog effectief te kunnen samenwerken.

Verlies

Bij de verkiezingen verloor GroenLinks zes van de tien zetels. De dag erna zei de partijtop in een verklaring dat Sap politiek leider "is en blijft" en dat zij daarover "verheugd" was.

Sap zegt op de GroenLinks-site dat ze zich "zeer bewust is geweest van de commotie die deze verklaring bij sommigen teweegbracht", maar dat ze aanvankelijk toch besloot te blijven.

Mandaat

Eén van de redenen die ze aanvoert, is dat ze voor de verkiezingen, toen de peilingen heel slecht waren, een mandaat van bijna 85 procent van de leden kreeg. Dat was toen de partij haar als partijleider verkoos boven haar uitdager Tofik Dibi.

Ook kreeg ze in de weken na de verkiezingen naar haar zeggen "zoveel steun van leden, dat ik onvoldoende aanleiding zag om alsnog de eer aan mijzelf te houden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl