Apple: één jaar na Steve Jobs
Precies een jaar geleden overleed Apple-topman Steve Jobs. Hij werd door velen gezien als de leider van een revolutie op computergebied. Hij was hét gezicht van het trendbepalende Apple. Al snel rees de vraag of die revolutie kon worden voortgezet zonder de leiding van de mediagenieke Jobs.
Op het eerste gezicht doet Apple het nog steeds goed. Precies zoals Jobs wilde: een bedrijf creëren dat kan voortbestaan in de handen van zijn 'kinderen'. Het aandeel Apple steeg sinds de dood van Jobs zelfs met 83 procent. Ook de winst verdubbelde.
Vorige maand introduceerde Apple de iPhone 5 en verkocht ruim 5 miljoen exemplaren in de eerste drie dagen. "Apple is niet uit elkaar gevallen. Zijn opvolger Tim Cook doet het fantastisch", zegt John Abell, mediacolumnist van persbureau Reuters.
Revolutie
Het was Jobs die vooraan stond tijdens de introductie van de iMac, iPod, iPhone en de iPad, producten die stuk voor stuk revolutionair bleken. Sinds het overlijden van de Apple-oprichter zijn er geen grote introducties meer geweest. Enkel nieuwe versies van bestaande producten, producten die allemaal zijn ontwikkeld onder de creatieve leiding van Jobs.
Maar dat zal niet altijd zo blijven, denkt de analist van Reuters. "Er zal altijd een andere grote uitvinder opstaan, een ander die voorop kan lopen in de wereld", aldus Abell.
Perfectionist
Jobs werd door velen gezien als de man met de grote visie, als de perfectionist die de computer menselijk heeft gemaakt. Dat maakt het extra pijnlijk voor Apple dat het vorige week excuses moest maken voor de slechte kwaliteit van de nieuwe maps-app.
Er ontstond een storm van kritiek toen bleek dat het nieuwe navigatiesysteem vol 'slordige fouten' zit. Slordigheden die onder de harde leiding van Jobs misschien wel niet getolereerd zouden zijn.