NOS NieuwsAangepast

Verzekering tegen stookkosten

Klanten van energiemaatschappij Essent kunnen zich verzekeren tegen een hogere energierekening in een koude winter. Voor 48 euro per jaar worden extra stookkosten vergoed als de gemiddelde temperatuur in de winter lager uitvalt dan 2,7 graden Celsius.

De tegemoetkoming wordt gebaseerd op het extra gasgebruik van een gemiddeld huishouden. Bij een gemiddelde temperatuur van 0 graden kan de vergoeding volgens de energieleverancier oplopen tot 175 euro.

De gemiddelde wintertemperatuur in Nederland is 3,4 graden, niet genoeg voor een vergoeding. De winters van 2009/2010 en 2010/2011 waren koud genoeg om geld terug te krijgen. De gemiddelde temperatuur was toen 1,1 en 2,2 graden.

Bij het bepalen van de vergoeding gebruikt Essent de temperatuurgegevens van het KNMI die in De Bilt worden gemeten. Er wordt dus geen rekening gehouden met regionale temperatuurverschillen.

De energiemaatschappij zegt dat het plan is ontstaan omdat klanten belden met vragen over de extra stijging van hun energiekosten door de strenge kou begin dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl