NOS NieuwsAangepast

Griekse premier: waken voor chaos

De Griekse democratie dreigt ontwricht te raken door de snel toenemende armoede onder de Grieken. Dat zegt premier Antonis Samaras in een vraaggesprek met het Duitse Handelsblatt.

Samaras vergelijkt de situatie in zijn land met de vooroorlogse Duitse Weimarrepubliek. Daar kreeg de nazi-ideologie voet aan de grond door de wereldwijde economische crisis en de sterk verslechterende levensomstandigheden van de bevolking.

Soepkeukens

De conservatieve premier ziet ook in zijn land dat ultralinkse en extreemrechtse populisten steeds meer aanhang krijgen. Hij voorziet chaos als zijn regering er niet in slaagt om de crisis te bezweren.

Binnenkort oordeelt de trojka, de Europese Commissie, het IMF en de ECB, of Griekenland wel voldoende bezuinigt om opnieuw Europese financiële steun te krijgen. Als er geen nieuwe miljarden worden verstrekt, is de Griekse schatkist eind november leeg, zegt Samaras.

Volgens de premier kan er vrijwel niet verder gesneden worden in zijn land. Hij waarschuwt dat een op de twee jongeren inmiddels werkloos is en dat de armoede groeit. "Steeds meer mensen zijn aangewezen op de soepkeukens van kerken en hulporganisaties om een warme maaltijd te bemachtigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl