NOS NieuwsAangepast

Bijrol voor Pino in verkiezingen VS

Big Bird, de Amerikaanse versie van Pino, heeft plotseling een bijrol gekregen in de Amerikaanse verkiezingen. De grote gele vogel staat volop in de belangstelling na een opmerking van Mitt Romney tijdens het debat gisteren. Hij zei te willen bezuinigen op de tv-zender die 'Sesame Street' maakt.

In een discussie over de groeiende Amerikaanse tekorten zei Romney dat hij een simpele lakmoesproef heeft voor uitgaven: wil je hiervoor geld lenen van China? "Het spijt me, maar dan stopt de subsidie aan PBS, ook al houd ik van Big Bird", zei Romney. PBS is het grootste Amerikaanse niet-commerciële televisienetwerk.

'Aanpakken'

De opmerking leidde tot veel ophef op Twitter, waar Big Bird 17.000 keer per minuut werd genoemd. Zo grapte een gebruiker dat Romneys runningmate Ryan al vuilnisbakken aan het omtrappen was op zoek naar Oscar Mopperkont.

Er werd zelfs een FiredBigBird-account opgericht, dat in korte tijd tienduizenden volgers kreeg. Ook verschenen er foto's van bedelende Big Birds online. De Facebook-groep 'Big Bird for President' kreeg duizenden 'likes'.

President Obama zag een opening om zijn rivaal te bekritiseren. "Gelukkig, eindelijk iemand die Big Bird durft aan te pakken. Het zal eens tijd worden. Ik wist helemaal niet dat hij achter de overheidstekorten zat."

Bedtijd

Ondertussen staat de telefoon bij PBS roodgloeiend. Vanmorgen wilden populaire tv-shows als Saturday Night Live, de Today-show en Good Morning America de grote vogel graag spreken. Sesame Street houdt echter alle interviews af.

Op een blog schrijft een woordvoerder dat Sesame Street geen commentaar wil geven op de campagne. "We zijn in ieder geval blij dat iedereen zo van Big Bird houdt."

Big Bird zelf twitterde vanmorgen niks van de ophef te hebben meegekregen. "Mijn bedtijd is 19.45. Heb ik iets gemist?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl