NOS NieuwsAangepast

Bijlmerramp (1992) herdacht

In Amsterdam Zuidoost is de Bijlmerramp, vandaag 20 jaar geleden, herdacht. Op 4 oktober 1992 stortte een vrachttoestel van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al op twee flats in de Bijlmer. Daarbij kwamen 43 mensen om het leven.

Onder anderen burgemeester van Amsterdam Eberhard Van der Laan hield een korte toespraak voor een paar honderd mensen. Onder hen waren nabestaanden van de slachtoffers van de ramp en vertegenwoordigers van de joodse en de moslimgemeenschap.

Zelfde herinnering

Van der Laan zei dat ooggetuigen van die dag eenzelfde herinnering delen. "Er was lawaai, aanzwellen van lawaai, besef dat er iets niet klopte, een grote knal of inslag en dan dat moment van volstrekte stilte." Hij prees de saamhorigheid van Zuid-Oost.

Volgens Van der Laan is de Bijlmer alleen maar sterker geworden na de ramp. "Hoe moeilijk soms ook, het is belangrijk dat we eens per jaar die herinneringen delen. Om in die wereld in beweging gezamenlijk stil te staan bij die zondagavond 4 oktober 1992 en alles wat daarop volgde", zei de burgemeester.

Na een stille tocht werd één minuut stilte gehouden bij het Bijlmermonument. Daar werd ook een krans gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl