NOS NieuwsAangepast

Zijlstra praat met hoger onderwijs

Staatssecretaris Zijlstra praat morgen met de HBO-raad, hogescholen, universiteiten en de VSNU over de onduidelijkheid die is ontstaan door het afschaffen van de langstudeerboete.

Veel antwoorden kunnen nog niet gegeven worden, voor het wijzigen van de wet moet nog het nodige worden uitgezocht, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs.

Veel vragen

Er zijn de nodige vragen. Zo krijgt de universiteit van Tilburg telefoontjes en mailtjes van studenten die zich alsnog willen inschrijven voor een studie die in september begon.

"Studenten hebben hun studieprogramma aangepast op de mogelijk financiele consequenties", zegt woordvoerder Walther Verhoeven. "Nu de situatie is gewijzigd willen ze kijken of ze toch een andere keuze kunnen maken. En die keuze is dan vaak: opnieuw gaan studeren."

Blijven betalen?

Ook bij de hogeschool van Amsterdam komen veel telefoontjes binnen. "Meerdere mensen melden zich bij ons. Wij hebben 4700 langstudeerders. Die betalen in termijnen de boete en vragen zich bijvoorbeeld af of ze moeten blijven betalen of niet," aldus een woordvoerder.

"Totdat er meer duidelijkheid komt uit Den Haag hanteren wij de bestaande regeling, de studenten moeten betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl