'Iedereen kent Rentmeesters foto's'
In het boek 'FootPrints' kijkt de Nederlandse fotograaf Co Rentmeester terug op zijn 40-jarige carrière. NOS-presentator Sacha de Boer, zelf ook fotograaf, ontving vandaag het eerste exemplaar.
Door Sacha de Boer
Oorlogsfotograaf, sportfotograaf, reclamefotograaf, portretfotograaf, natuurfotograaf. Iedereen moet minstens wel één foto van Co Rentmeester kennen.
Rentmeester won in 1967 als enige Nederlander ooit de prestigieuze World Press Photo van het Jaar. Zijn foto's van Vietnam zijn legendarisch.
Zo ook de twee foto's die hij maakte tijdens de gijzeling van het Israëlisch team tijdens de Olympische Spelen, München 1972. Hij maakte een foto van een van de Palestijnse terroristen die op het balkon verscheen.
Toch is hij geen bekende Nederlander. "Wereldberoemd, maar niet in Nederland", noemde Kunststof TV de fotograaf afgelopen zondag.
Pre-Photoshop
Uit het boek blijkt hoe veelzijdig Rentmeester is. Neem de beroemde foto van basketballer Michael Jordan: zwevend in de lucht, een been gestrekt naar voren en een been gestrekt naar achter. Jordan 'legt' de bal in de basket. Deze foto maakte de reputatie van de toen nog amper bekende basketballer, die vanaf toen door het leven ging als Air Jordan. Een foto waar Nike weer een campagne op baseerde.
Andere foto's van Rentmeester kunnen u ook niet zijn ontgaan. Zoals die foto's die hij maakte voor sigarettenmerk Marlboro: de eenzame maar stoere cowboy, met links van hem een gigantische zon. Knappe foto in dat analoge tijdperk, want zowel de zon als de cowboy zijn haarscherp. Kwestie van dubbel belichten.
Voor de liefhebbers: je belicht de helft van de foto en stelt scherp op de cowboy, daarna spoel je de film terug en belicht de andere helft waarop je de zon scherpstelt. Dit is allemaal in het pre-Photoshop tijdperk.
Grasmaaier
Die foto van Air Jordan is in zekere zin ook gemanipuleerd, maar niet zoals we dat in deze digitale tijd kunnen. Co Rentmeester moest het hebben van een andere creativiteit. Namelijk voor en tijdens het nemen van de foto.
Michael Jordan had eigenlijk niet zo'n zin om te poseren en wilde niet van de campus af waar hij studeerde.
Rentmeester was dus beperkt in zijn locatie. Hij zocht en vond een heuveltje, kocht een basketbalring met paal en groef die in in het heuveltje. Hij huurde een grasmaaier om er een strak gazonnetje van te maken. En een stroomaggregaat om ter plaatse flink te kunnen flitsen.
Jordan had 30 minuten de tijd, en Rentmeester schoot twee filmrolletjes vol met zijn Hasselblad. Dat zijn 24 foto's. De meesterlijke sprong hoog in de lucht zat daarbij.
Anekdotes
Het is een van de vele anekdotes over de totstandkoming van zijn foto's die Co Rentmeester in 'FootPrints' beschrijft. Niet alleen interessant voor fotoliefhebbers.
En niet wereldberoemd in Nederland? Daar moet dit boek maar eens verandering in brengen.
Co Rentmeester - FootPrints - De Kunst - ISBN: 9789491196119