NOS NieuwsAangepast

Rusland: Syrië moet fout erkennen

Rusland heeft Syrië opgeroepen publiekelijk te benadrukken dat de beschieting van Turks grondgebied een ongeluk was. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei ook dat Syrië moet voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Lavrov zegt dat hij via de Russische ambassadeur in Damascus contact heeft gehad met de Syrische autoriteiten. Die zouden Rusland hebben verzekerd dat er sprake was een tragische fout. "Wij denken dat het van fundamenteel belang is dat Syrië dat openlijk uitspreekt", aldus Lavrov.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague sprak vanochtend van een "schandelijk incident". Hij eist van Syrië garanties dat het niet opnieuw zal gebeuren. Verder zei Hague dat het incident aantoont hoe belangrijk het is om tot een vreedzame oplossing te komen. Hij waarschuwde verder voor escalatie van het conflict.

Verwerpelijk gedrag

De Franse minister Fabius sprak van een "serieuze bedreiging voor de vrede". Hij riep de VN-Veiligheidsraad op met een duidelijk antwoord te komen. EU-buitenlandchef Ashton riep Syrië op een einde te maken aan het geweld en de soevereiniteit van buurlanden te respecteren. Ook deed ze een beroep op beide landen om beheerst te reageren.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf een verklaring uit waarin staat dat de Syrische actie een nieuw voorbeeld is van het verwerpelijke gedrag van het Syrische regime. Het incident bewijst opnieuw dat het regime in Damascus moet vertrekken, aldus het Pentagon. Eerder zei minister Clinton dat ze woest was dat de Syriërs een aanval over de Turkse grens hebben gedaan.

Rosenthal

Ook minister Rosenthal veroordeelt de Syrische beschietingen. "Nederland staat achter Turkije en roept Syrië op de gewelddadigheden en schendingen van het internationaal recht onmiddellijk te staken", zegt Rosenthal. Hij hecht er groot belang aan dat de NAVO gezamenlijk optrekt.

De VN-Veiligheidsraad komt later vandaag bijeen over de kwestie. Turkije heeft de raad gevraagd alle nodige actie te ondernemen om "de Syrische agressie te stoppen".

De NAVO-vertegenwoordigers kwamen gisteren al samen. NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zei dat het bondgenootschap niet de intentie heeft om in te grijpen, maar dat de NAVO klaar is Turkije te verdedigen.

Wet

Het Turkse parlement is bijeen om te praten over een wet die de regering toestemming geeft voor militaire acties in Syrië als daar een noodzaak voor is. Een woordvoerder van premier Erdogan benadrukte tegelijkertijd dat Turkije niet uit is op een oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl