NOS NieuwsAangepast

Romney drukt Obama in defensief

In Denver in de Verenigde Staten is het eerste televisiedebat gehouden tussen de twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentsschap: uitdager Mitt Romney en zittend president Barack Obama.

Het debat ging vooral over de economie. De Republikein Romney staat er slecht voor in de peilingen en viel president Obama aan over het beleid van de afgelopen vier jaar. Romney nam het daarbij op voor de middenklasse in een poging af te komen van zijn imago dat hij er alleen zal zijn voor de rijken en grote bedrijven.

"Ik wil vooral de last die door de middeninkomens wordt betaald, verminderen. Dat betekent dat ik niet de last van de hogere inkomens kan verminderen," zei Romney

Alternatieven

De economie is een moeilijk onderwerp voor Obama. Het gaat nog steeds niet goed met de Amerikaanse economie. Romney zei zich daarover zorgen te maken en viel de zittende president op zijn beleid aan: "De president heeft nog steeds dezelfde mening als vier jaar geleden: een grotere overheid, meer uitgaven, hogere belastingen, meer wetgeving. Dit is niet de juiste oplossing voor Amerika."

Obama maakte duidelijk dat Romney geen alternatieven heeft en dat zijn plannen te weinig details bevatten. "Zijn economische plannen geven enorme belastingverlagingen, bovenop de al bestaande verlaging van president Bush, en ongevraagd honderden miljarden extra aan defensie. Hoe gaan we dat betalen en tegelijk het begrotingstekort verlagen?", aldus Obama.

Volgens correspondent Eelco Bosch van Rosenthal was Romney het sterkste in het debat. Obama was "constant in verdediging" en "ongeïnspireerd".

Volgens een peiling van de nieuwszender CNN vond 67 procent van de ondervraagden dat Romney de betere was in het debat, 22 procent zei dat Obama de winnaar was.

PBS

Volgens Bosch van Rosenthal doken "bekende handicaps van Obama op": Obama doceert te veel "en kijkt verveeld naar de tegenstander."

Het debat werd geleid door Jim Lehrer, de 78-jarige presentator van de Amerikaanse publieke omroep PBS.

De verkiezingen zijn over een maand. Op 16 en 22 oktober zijn de volgende debatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl