NOS NieuwsAangepast

Australië:Barrier Reef verwaarloosd

Australië geeft toe dat het Great Barrier Reef de afgelopen decennia is verwaarloosd, maar belooft beterschap. Gisteren werd bekend dat het grootste koraalrif ter wereld in 27 jaar tijd de helft kleiner is geworden.

"We wisten dat er in de loop der jaren veel schade was ontstaan," zei minister van Milieu Burke, "maar dat het om de helft van het rif gaat, zal voor veel mensen alarmbellen doen afgaan."

Het merendeel van de schade ontstond door de 34 orkanen die sinds 1985 over het gebied trokken. De rest komt voornamelijk door een zeestersoort die koraal eet.

Injecteren

Minister Burke zei dat er weinig gedaan kon worden aan de orkanen, maar dat de strijd tegen het ongedierte al in volle gang is: de zeesterren worden vergiftigd met injecties.

"Duikers gaan naar de zeebodem en injecteren de zeesterren. Het is monnikenwerk, omdat je ze een voor een moet injecteren met het gif, maar dit is de meest effectieve manier."

De onderzoekers waarschuwden dat als er geen beleidsverandering komt, het Great Barrier Reef in 2022 opnieuw de helft kleiner is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl