Wijffels: banken NL niet gesplitst
De banken in Nederland horen niet bij de Europese banken die hun risicovolle handelsactiviteiten moeten scheiden van de onderdelen voor consumenten. Die verwachting sprak Herman Wijffels uit in Nieuwsuur.
Wijffels, voormalig topman van de Rabobank, zat in de groep experts die gisteren in een advies aan de Europese Commissie pleitte voor een dergelijke bankensplitsing.
Hij is tevens voorzitter van de Commissie Structuur Nederlandse Banken, die gaat kijken hoe in Nederland kan worden voorkomen dat banken in crisistijd nog eens staatssteun nodig hebben.
Advies
Volgens het advies aan de Europese Commissie moet de splitsing gaan gelden voor die banken waarvan het risicovolle gedeelte (inclusief effectenhandel en handel in derivaten) een groter deel uitmaakt dan 15 tot 25 procent van alle activiteiten. Banken hoeven hiervoor niet ontmanteld te worden, als er maar een strikte juridische scheiding komt.
Het is nog niet duidelijk of Brussel het advies overneemt. De verantwoordelijke eurocommissaris Barnier wil nog op het rapport studeren voordat hij er een standpunt over inneemt.
Maar als deze aanbeveling wet wordt, dan verwacht Wijffels dat alle Nederlandse banken onder de nieuwe norm blijven. "Het hangt er nog wel vanaf waar het nieuwe niveau precies komt te liggen. Het zou in elk geval mijn voorkeur hebben dat de banken zich zo gedragen, dat een splitsing niet nodig is."
Beroepsverbod
In het advies wordt ook gepleit voor een beroepsverbod voor foute bankiers. "Bankiers die hun klanten hebben belazerd door ze slechte producten aan te bieden", zoals Wijffels in Nieuwsuur zei. Voorbeelden van zulke topmensen wilde hij niet noemen. Maar hij zei wel dat Dirk Scheringa in aanmerking komt om nooit meer toestemming te krijgen een bank te leiden, omdat hij bij DSB "heeft bewezen dat hij dat niet kan".