Streep door strengere kieswet VS

Wachtende Amerikanen voor een nieuw indentiteitsbewijs»
Wachtende Amerikanen voor een nieuw indentiteitsbewijs NOS / Wessel de Jong

Een rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een streep gezet door nieuwe strengere regels om op 6 november te mogen stemmen. De Republikeinse meerderheid in het parlement van de staat bepaalde onlangs dat iedereen een identiteitsbewijs van de staat met een foto erop moet kunnen laten zien, maar de rechter draait dat terug.

De nieuwe regels waren volgens tegenstanders op veel te korte termijn ingevoerd. Daardoor hadden vooral ouderen en andere minderheden die geen geboortebewijs meer hebben moeite aan de eis te voldoen.

Verkiezingen 'stelen'

Ouderen, armen en studenten stemmen vooral Democratisch. De nieuwe regels worden daarom gezien als poging om de verkiezingen te 'stelen' van de Democratische president Obama. Organisaties van minderheden in Pennsylvania waren naar de rechter gestapt. Pennsylvania is een 'swingstate' waar het erom spant of de Republikeinen of Democraten winnen.

In acht staten waar Republikeinen de meerderheid hebben, zijn strengere kiesregels ingevoerd. Pennsylvania ging het verst met de verscherping van de regels. Daar waren ook de protesten het grootst.

Het besluit van de rechter kan nog worden aangevochten bij het hoogste hof, het Supreme Court, maar dat zal waarschijnlijk niet voor 6 november lukken.

Deel deze pagina

Audio

  • Wessel de Jong: plan was heel doorzichtig tegen de democraten gericht De strenge kieswet in de Amerikaanse staat Pennsylvania die voor veel ophef zorgde, is opgeschort. Door die regels werd het vooral... ouderen, studenten en minderheden moeilijk gemaakt om te stemmen in november. U hoort correspondent Wessel de Jong.

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 285 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5181 keer afgespeeld

Meer video en audio