Streep door strengere kieswet VS

Wachtende Amerikanen voor een nieuw indentiteitsbewijs»
Wachtende Amerikanen voor een nieuw indentiteitsbewijs NOS / Wessel de Jong

Een rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een streep gezet door nieuwe strengere regels om op 6 november te mogen stemmen. De Republikeinse meerderheid in het parlement van de staat bepaalde onlangs dat iedereen een identiteitsbewijs van de staat met een foto erop moet kunnen laten zien, maar de rechter draait dat terug.

De nieuwe regels waren volgens tegenstanders op veel te korte termijn ingevoerd. Daardoor hadden vooral ouderen en andere minderheden die geen geboortebewijs meer hebben moeite aan de eis te voldoen.

Verkiezingen 'stelen'

Ouderen, armen en studenten stemmen vooral Democratisch. De nieuwe regels worden daarom gezien als poging om de verkiezingen te 'stelen' van de Democratische president Obama. Organisaties van minderheden in Pennsylvania waren naar de rechter gestapt. Pennsylvania is een 'swingstate' waar het erom spant of de Republikeinen of Democraten winnen.

In acht staten waar Republikeinen de meerderheid hebben, zijn strengere kiesregels ingevoerd. Pennsylvania ging het verst met de verscherping van de regels. Daar waren ook de protesten het grootst.

Het besluit van de rechter kan nog worden aangevochten bij het hoogste hof, het Supreme Court, maar dat zal waarschijnlijk niet voor 6 november lukken.

Deel deze pagina

Audio

  • Wessel de Jong: plan was heel doorzichtig tegen de democraten gericht De strenge kieswet in de Amerikaanse staat Pennsylvania die voor veel ophef zorgde, is opgeschort. Door die regels werd het vooral... ouderen, studenten en minderheden moeilijk gemaakt om te stemmen in november. U hoort correspondent Wessel de Jong.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10566 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1233 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 1058 keer afgespeeld

Meer video en audio