NOS NieuwsAangepast

Vaticaan bekijkt behandeling butler

Het Vaticaan stelt een onderzoek naar de eigen politie, na een klacht van de butler van de paus die voor de rechtbank van het Vaticaan terechtstaat.

De butler zei vandaag dat hij 15 tot 20 dagen na zijn arrestatie heeft vastgezeten in een kleine kamer, waar 24 uur per dag het licht aanbleef. Hij zegt dat zijn ogen daardoor achteruit zijn gegaan.

De man staat terecht omdat hij pauselijke documenten en correspondentie aan de pers heeft gelekt. Hij deed dat naar eigen zeggen om de misstanden en de corruptie in de kerk aan te kaarten.

Vertrouwen beschaamd

Op de tweede dag van het proces verklaarde butler Paolo Gabriele dat hij alleen heeft gehandeld, hoewel hij wel door anderen werd beïnvloed. Hij acht zichzelf niet schuldig aan diefstal. Hij gaf wel toe dat hij het vertrouwen van paus Benedictus beschaamd heeft.

De paus staat boven de rechters in deze zaak. Hij heeft de bevoegdheid om het proces op elk gewenst moment stop te zetten en hij kan Gabriele gratie verlenen. Verwacht wordt dat Benedictus dat gaat doen als de butler veroordeeld wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl