NOS NieuwsAangepast

Great Barrier Reef gehalveerd

Het Great Barrier Reef in Australië is in 27 jaar gehalveerd. Dat blijkt uit een studie van Australische wetenschappers. Belangrijkste oorzaak voor het verdwijnen van het koraal zijn stormen, zeesterren en verzuring van het water.

Het Great Barrier Reef, aan de oostkust van Australië, is het grootste koraalrif ter wereld. Het bestaat uit meer dan 2900 riffen en eilanden. De wetenschappers waarschuwen dat het koraal zo snel afsterft, dat het over tien jaar opnieuw gehalveerd kan zijn.

Cyclonen

Tot nog toe werd de opwarming van het zeewater als een grote bedreiging gezien voor het koraal. Uit het onderzoek blijkt dat maar tien procent van het verlies daaraan te wijten is. Veruit het meeste koraal wordt aangetast door stormen en zeesterren, die de poliepen op het koraal opeten.

Vooral het zuidelijk deel van het Great Barrier Reef is zwaar aangetast na een aantal krachtige cyclonen. Volgens de wetenschappers kan er niets worden gedaan aan het aantal stormen, maar moet er wel worden gekeken naar de inperking van de zeesterrenpopulatie. Daarvoor moet de kwaliteit van het zeewater worden verbeterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl