NOS NieuwsAangepast

Veiligheid kerncentrales moet beter

Europese kerncentrales moeten zich beter beveiligen tegen extreme omstandigheden. Dat blijkt uit de stresstest die de Europese Unie heeft laten uitvoeren na de ramp in de kerncentrale in Fukushima, in maart 2011. Er is gekeken naar de veiligheid bij bijvoorbeeld overstromingen, aardbevingen en terroristische aanslagen. De conclusies worden later deze week gepresenteerd, maar de samenvatting van het rapport is uitgelekt.

De kosten voor het beter beveiligen van de 134 Europese kerncentrales zouden zeker 10 miljard maar mogelijk zelfs 25 miljard euro bedragen. In geen enkele centrale is de situatie helemaal in orde, maar de situatie verschilt erg per centrale.

Brandstoftoevoer

De situatie in de kerncentrale van Borssele is relatief veilig. Wel zou de centrale zich nog beter moeten beveiligen tegen zeer zware overstromingen en aardbevingen. Hiervoor is zo'n 30 miljoen euro nodig.

In andere gevallen is de situatie volgens de test zorgwekkender. In veel Europese centrales kan een kernramp, zoals vorig jaar in Fukushima, ook gebeuren.

Als voorbeeld van dingen die mis zijn worden kerncentrales in Finland en Zweden genoemd. Als daar de stroom uitvalt, is er minder dan een uur de tijd om de centrale in een veilige modus te zetten. Verder hebben veel Europese kerncentrales geen mobiele apparatuur om de brandstoftoevoer over te nemen of seismologische apparatuur.

Een paar weken geleden schreef minister Verhagen van Economische Zaken al aan de Tweede Kamer dat de kerncentrales in Nederland veilig zijn. Hij baseerde zich daarbij op onderzoek van het Internationaal Atoomenergieagentschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl