NOS SportAangepast

Sjarapova steunt WTA in kreunstrijd

De WTA wil definitief het gekreun op de tennisbanen aanpakken. De federatie - die de belangen van het damestennis behartigt - denkt vooral met de inzet van educatie en arbitrage de overmatige decibels in de toekomst te reduceren.

Het idee is ingegeven door toenemende klachten van media, fans en een handvol tennissters. De WTA is al begonnen met de campagne door middel van voorlichting op academies en jeugdtoernooien. Een ander wapen is dat scheidsrechters in de toekomst voor regulering gaan zorgen door middel van een apparaat die het kreunvolume meet.

Steun Sjarapova

Er zijn vele voor- en tegenstanders van de plannen. De WTA krijgt in de persoon van Maria Sjarapova steun uit onverwachte hoek. "De WTA pakt het goed aan door in de opleiding aandacht te geven voor bepaalde ademhalingstechnieken, waardoor het gillen vermindert. Dat werkt vast veel beter dan iemand die nog middenin haar carrière zit en het al haar hele leven doet, proberen te veranderen", aldus Sjarapova.

De Russin krijgt bijval van collega's Samantha Stosur en Heather Watson. "Iedereen kreunt tegenwoordig. Is dat doelbewust of is het iets anders?", vraagt Stosur zich af. "Ik ben er aan gewend. Ik ken speelsters die het afkeuren, maar de meeste meiden doen het, dus ik let er niet op", geeft Watson aan.

Het decibellen zijn een volgroeid onderdeel in het spel van Sjarapova. "Ik weet niet beter dan dat ik altijd kreun op de baan. In Rusland of in Florida (waar Sjarapova ook een groot deel van haar opleiding genoot) werd daar nooit wat over gezegd", klinkt de uitleg.

Kreunend kampioen

Sjarapova, Serena Williams en Viktoria Azarenka zijn bekendste lawaaimaaksters van het circuit. Saillant detail: de drie verdeelden in 2012 de vier Grand Slams en olympisch goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl