NOS NieuwsAangepast

Verzekeren duurder door akkoord

Om de forensentaks en de langstudeerboete te kunnen schrappen, zal het komende kabinet onder meer de assurantiebelasting verhogen van 9,7 naar 21 procent. Daardoor worden verzekeringen fors duurder.

Dat hebben de onderhandelaars Rutte en Samsom zojuist bekendgemaakt. De verhoging van de assurantiebelasting moet uiteindelijk 1,4 miljard euro opleveren. Dat komt volgens de verzekeraars neer op 100 euro extra voor een gemiddeld gezin.

Liggeld

Het zogeheten vitaliteitssparen zal niet worden ingevoerd. Dat was een spaarregeling die oudere werknemers moest stimuleren om langer te blijven werken. Dat levert 700 miljoen euro op.

Behalve de forensentaks en de langstudeerboete, die met terugwerkende kracht wordt afgeschaft, worden ook de eigen bijdrage voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) en het liggeld in het ziekenhuis geschrapt. In de oorspronkelijke begroting voor 2013 stond dat patiënten 7,50 euro per dag in het ziekenhuis moesten gaan betalen.

AOW

De PvdA is akkoord met een versnelde verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 in 2018. Om de gevolgen daarvan te verzachten, komt er een overbruggingsregeling voor werknemers die zich niet hebben kunnen voorbereiden.

De maatregelen gelden al voor de begroting van volgend jaar. Die wordt morgen behandeld in de Tweede Kamer. Als uiteindelijk ook de Eerste Kamer ermee instemt is het erg moeilijk om de plannen nog te veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl