NOS NieuwsAangepast

Utrecht test aankomende student

De Universiteit Utrecht gaat aankomende studenten testen. Er wordt bekeken of ze wel geschikt zijn voor de studie die ze willen gaan doen. De test is vanaf komend studiejaar verplicht.

De Universiteit Utrecht hoopt dat het niveau van het onderwijs zo hoger wordt. Nieuwe studenten moeten een digitale test doen waarin ze moeten motiveren waarom ze een bepaalde studierichting willen volgen. Daarna moeten ze een paar dagen meelopen op de faculteit om te kijken wat de studie precies inhoudt en ze hebben een gesprek met een docent.

Studieadvies

Alleen gemotiveerde, geschikte studenten krijgen een positief advies. Maar dat betekent volgens de Universiteit Utrecht niet dat het alleen gaat om 'de negens en tienen'. Ook studenten met lagere cijfers die het beste uit zichzelf willen halen, zijn welkom. Overigens kunnen studenten met de juiste vooropleiding niet worden geweigerd, maar de universiteit denkt dat ze het studieadvies serieus zullen nemen. Aan een bindend advies wordt voorlopig nog niet gedacht.

Volgens de Universiteit Utrecht is een omslag in het denken over studeren nodig. Er zou te makkelijk worden gedacht over het behalen van een universitaire titel.

Kwaliteit

De VSNU, de vereniging van universiteiten, zegt dat het plan van Utrecht past in de nieuwe prestatieafspraken die de universiteiten in november met de staatssecretaris willen tekenen. Universiteiten krijgen dan meer wettelijke mogelijkheden om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren.

Volgens voorzitter Noorda van de VSNU kennen sommige studenten hun eigen capaciteiten niet. Hij zegt dat het goed is dat studenten daarom van tevoren een gefundeerd advies krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl