Schotte weg uit regeringsgebouw

Oud-premier Schotte (m.) komt aan bij zijn partijkantoor»
Oud-premier Schotte (m.) komt aan bij zijn partijkantoor Dick Drayer / NOS

Ex-premier Schotte van Curaçao heeft het regeringsgebouw in Willemstad verlaten. Op zijn partijkantoor sprak hij zijn aanhangers toe. Schotte zei dat hij zich ging opmaken voor de verkiezingen van 19 oktober.

Schotte zei in zijn toespraak dat Stanley Betrian, de nieuwbenoemde premier van het interim-kabinet, Fort Amsterdam mag hebben. Hij heeft het regeringsgebouw naar eigen zeggen verlaten omdat hij niet wil dat er wordt gevochten. Er moet nu een periode van rust komen, zei Schotte.

Betrian zegt dat zijn voorganger Schotte "de juiste beslissing heeft genomen" door het regeringsgebouw in Willemstad te verlaten.

Zaterdag benoemde de waarnemend gouverneur een nieuwe interim-regering, maar Schotte en zijn ministers weigerden op te stappen. Ze kondigden aan dat ze Fort Amsterdam, het regeringsgebouw, niet zouden verlaten tot de verkiezingen. Schotte sprak gisteren van een staatsgreep en zei dat Nederland erachter zat.

Regeringscrisis

Het kabinet van Schotte was sinds 2 augustus demissionair, nadat enkele parlementariërs uit de coalitie waren gestapt. Daardoor kon de regering niet meer op een meerderheid rekenen.

De oppositie eiste dat Schotte zou opstappen, maar doordat de parlementsvoorzitter geen zitting bijeenriep, kon er niet over worden gestemd. Zaterdag benoemde de waarnemend gouverneur een interim-regering onder leiding van oud-gezaghebber Betrian. De gouverneur is hoofd van de regering en de vertegenwoordiger van het Nederlandse staatshoofd.

Deel deze pagina

Video

  • video Schotte: Betrian mag regeringsgebouw hebben De ex-premier van Curaçao, Gerrit Schotte, heeft het regeringsgebouw Fort Amsterdam verlaten. Hij had zich... daar samen met een andere minister opgesloten. Hij was woest omdat de gouverneur van Curaçao een nieuwe interim-premier had benoemd. Schotte noemde dat een 'staatsgreep'.
  • video Dick Drayer: Schotte heeft zich neergelegd bij vertrek De ex-premier van Curaçao, Gerrit Schotte, heeft het regeringsgebouw Fort Amsterdam verlaten. Hij had zich... daar samen met een andere minister opgesloten. Hij was woest omdat de gouverneur van Curaçao een nieuwe interim-premier had benoemd. Schotte noemde dat een 'staatsgreep'. In Willemstad correspondent Dick Drayer.

Audio

  • 'Stanley mag het Fort hebben' Op Curaçao lijkt de crisis voorlopig bezworen. Oud-premier Schotte heeft Fort Amsterdam verlaten. Dat is het regeringsgebouw waar... hij zich dit weekend verschanst had. Schotte weigerde te accepteren dat er een interim-premier was aangesteld. Dat was nodig omdat de regering op Curaçao twee maanden geleden is gevallen.
  • 'De gouverneur heeft twee petten op' De politieke crisis op Curaçao lijkt nu even bezworen maar het waren spannende uren. Met een oud-premier die weigerde op te... stappen, en het interim-kabinet niet wil erkennen. Het roept de vraag op hoe het staatsrechtelijk nou ook al weer zit met dit 'autonome land binnen ons koninkrijk.' Met andere woorden; wie is er nou eigenlijk echt de baas daar?

Video en Audio

Meer video en audio