NOS NieuwsAangepast

Strengere kieswetten VS omstreden

Door correspondent Wessel de Jong

In de VS wordt vol spanning uitgekeken naar een gerechtelijk oordeel in de staat Pennsylvania over een nieuw identiteitsbewijs voor kiezers. De juridische strijd over dit document is onderdeel van wat de Democraten omschrijven als een war on voters.

Zij beschuldigen de Republikeinen ervan hindernissen op te werpen voor minderheden, ouderen en studenten, zodat die hun stem niet kunnen uitbrengen bij de presidentsverkiezingen over ruim vijf weken.

Erdoor gedrukt

In acht staten waar Republikeinen de meerderheid hebben, zijn al strengere regels ingevoerd. Die variëren van beperkingen op vervroegd stemmen tot en met nieuwe regels voor legitimatie. Pennsylvania gaat het verst met de veranderingen.

Republikeinen in het parlement van de staat hebben erdoor gedrukt dat kiezers een identiteitsbewijs van de staat met foto moeten kunnen laten zien, als ze op 6 november hun stem uitbrengen. Volgens tegenstanders is de wet op veel te korte termijn ingevoerd. Daardoor hebben veel minderheden, die niet zo'n bewijs hebben, moeite om aan deze eis te voldoen.

Woede

Afro-Amerikanen en andere minderheden stemmen vooral Democratisch. De nieuwe regels worden daarom gezien als poging om de verkiezingen te 'stelen' van de Democratische president Obama.

De Republikeinen zeggen dat ze vooral de integriteit van het systeem willen waarborgen. Hun klachten daarover zien Democraten als voorbode van een golf van rechtszaken om de verkiezingsuitslag aan te vechten.

Sommige analisten verwachten dat de nieuwe regels en de verwarring daarover de Democraten veel stemmen kosten. Anderen voorspellen juist dat de veranderingen zo veel woede wekken, dat aanhangers van de Democraten juist extra gemotiveerd worden om naar de stembus te gaan. Het is dus erg moeilijk om het effect van de regels nu al te kwantificeren.

De verwachting is dat de rechter in Pennsylvania maandag of dinsdag uitspraak doet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl