NOS SportAangepast

"Kitesurfen nog niet volwassen"

Leren en spieken bij de huidige top van het kitesurfen. Dat is het nieuwe leven van Dorian van Rijsselberghe, die na zijn gouden Olympische Spelen het windsurfen achter zich liet. "Het is lastig, maar niet onmogelijk. Het is een mooie leerweg."

In het Canadese Squamish is de Texelaar - net als aan het begin van zijn windsurfloopbaan - weer tot een onvervalste rookie verworden. Nieuwe omstandigheden, ander materiaal en nieuwe collega's. "Ik moet compleet opnieuw beginnen, maar er is hoop", glimlacht Van Rijsselberghe. Alsof een kind voor het eerst leert fietsen. "Ik lig momenteel meer in het water dan op de plank. Nu heb je een vlieger in je handen en je gaat echt alle kanten op."

Toch is niet alles compleet nieuw. Coach Aaron McIntosh blijft aan de zijde van Van Rijsselberghe. Volgens de Nieuw-Zeelander zijn er wel degelijk overeenkomsten met de sport waarin de twee successen vierden. "Het draait om snelheid, hoeken maken en hard zeilen, dus wat dat betreft is het hetzelfde", weet McIntosh. "Maar er is veel te leren over de uitrusting, alle basisprincipes van het kitesurfen moeten we nog doorkrijgen."

Vallen en opstaan

Van Rijsselberghe specialiseert zich in de klasse 'course racing', die over vier jaar op de Spelen in Rio de Janeiro olympisch is. De start van zijn nieuwe missie is er een letterlijk een met vallen en opstaan. Een vreemde gewaarwording voor de olympisch kampioen. "Dat herken je helemaal niet, dat is iets van tig jaar terug. Een aparte ervaring om dit opnieuw mee te maken."

"Als ik een maand zou trainen, denk ik de aansluiting met de top wel te kunnen vinden", klinkt het zelfverzekerd. De Nederlander denkt dat het arbeidsethos in de kitesurfwereld voor verbetering vatbaar is. Vooral op het strategische vlak mist hij een visie. "De jongens weten niet hoe je een campagne opzet. Hoe ze een echte training opzetten, ze doen maar wat", ervaart Van Rijsselberghe.

"Kitsurfen nog niet volwassen"

Ook de volwassenheid van de kitesurfsport - in vergelijking met het windsurfen - trekt Van Rijsselberghe in twijfel. "Dit jaar en volgend jaar moet de sport zich bewijzen, maar dat komt wel goed", verwacht de excentrieke atleet, die de sport nog niet als een volwaardig olympisch nummer beschouwt.

Volgende week krijgt Van Rijsselberghe tijdens de WK kitesurfen in het Italiaanse Cagliari (4-7 oktober) voor het eerst een indicatie of zijn overstap een juiste is geweest...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl