Stoner beste in GP Amerika

MotoGP-coureur Casey Stoner heeft op het circuit van Laguna Seca in Californië de Grote Prijs van de VS gewonnen.

De Australiër bleef op zijn Honda de Spanjaard Jorge Lorenzo (Yamaha) bijna drie seconden voor. Diens landgenoot Dani Pedrosa (Honda) finishte als derde.

Lorenzo, die pole position had, bleef leider in het WK-klassement.

Zachtere band

Op het lastige circuit van Laguna Seca in Californië koos Stoner voor een zachtere band dan zijn belangrijkste rivalen en die tactiek pakte goed uit. Hij begon voorzichtig op plaats drie, rukte al snel op naar plaats twee en nam elf ronden voor het einde de regie in de race over door Lorenzo in te halen.

"Het was tactisch vanaf de start. Ik wachtte rustig mijn moment af", zei de winnaar, die zijn vierde seizoenszege boekte.

Lorenzo kon niet anders dan erkennen dat Stoner, die ook vorig jaar al won op het Amerikaanse circuit, de beste was. "Het was niet mijn dag, maar zijn dag. Casey was de snelste." In het kampioenschap heeft de Spanjaard 205 punten, volgt Pedrosa met 182 en is Stoner derde met 173 punten.

Deceptie voor Rossi

Voor negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi liep de race in de VS, waar de coureurs uit de Moto2 en Moto3 niet in actie kwamen, uit op een sof. De Italiaan ging drie ronden voor het einde onderuit op zijn Ducati en moest opgeven.

Ook Ben Spies maakte een zware schuiver. De Amerikaan van Yamaha zat al met een pijnlijke hiel op zijn motor, gevolg van een crash op zaterdag.