NOS NieuwsAangepast

Weinig hoop voor Pussy Riot

In Moskou dient morgen het hoger beroep van de band Pussy Riot. De bandleden hebben weinig hoop op vrijspraak, zeggen hun advocaten en familieleden.

De drie vrouwen van Pussy Riot zijn veroordeeld tot 2 jaar strafkamp. In februari zongen zij in een orthodoxe kerk in Moskou een protestlied tegen president Poetin en riepen ze anti-Poetinleuzen. Volgens de Russische wet mag in een kerk niet worden gevloekt.

"De rechtbank is niet onafhankelijk", zegt een van de advocaten. "Het is een fantasie om te denken dat ze een besluit nemen op basis van de wet." De advocaten denken dat de straf in het beste geval met een half jaar zal worden verlaagd.

'Niet productief'

De Russische premier Medvedev vindt dat de bandleden moeten worden vrijgelaten. Hij noemde een langere straf "niet productief". Poetin heeft diverse keren laten weten dat hij zich niet wil bemoeien met de rechtsgang.

De zaak tegen Pussy Riot heeft wereldwijd tot veel protest geleid. In Rusland werden demonstranten, onder wie schaker Gary Kasparov, opgepakt. Beroemde artiesten zoals Paul McCartney en Madonna spraken zich uit tegen de veroordeling van de band. In Nederland tekenden tienduizenden mensen een petitie waarin wordt opgeroepen tot vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl