NOS NieuwsAangepast

Obama, Romney oefenen debat

De Amerikaanse presidentskandidaten Obama en Romney treffen de komende dagen de laatste voorbereidingen voor hun eerste debat, aanstaande woensdag. President Obama is vanaf vandaag drie dagen aan het oefenen voor het debat, de eerste keer dat de twee kandidaten publiekelijk de degens zullen kruisen. Romney oefent het riposteren zelfs tussen de bedrijven door met zijn medewerkers.

Vooral voor Mitt Romney staat er veel op het spel. Normaal wordt het als een overwinning gezien als de uitdager zich staande weet te houden tegen het zittend staatshoofd. Dit keer is dat niet voldoende, voorspellen kenners. Romney heeft de laatste tijd zo vaak het initiatief uit handen gegeven, dat hij een klinkende overwinning op Obama nodig heeft om zijn imago te versterken.

Obama vat de debatten daarom niet lichtzinnig op. Romney zal hem hard aanvallen op zijn economisch beleid en de president zal een antwoord klaar moeten hebben. De voormalige presidentskandidaat John Kerry speelde al meerdere keren de rol van Mitt Romney in oefendebatten met de president en pakte hem naar verluidt hard aan.

Oneliners

De Romney-campagne heeft al laten doorschemeren Obama uit de tent te willen lokken. Ze hopen hem te vangen op de slechte groeicijfers van de VS en Romney heeft een aantal gevatte oneliners meegekregen om Obama de mond te snoeren. Stiekem hoopt Romney ook dat Obama fel of arrogant tegen hem zal uitvallen en daarmee iets van zijn presidentiële aura verliest.

Het Obama-kamp waarschuwt de president niet te verzanden in statistieken en cijfertjes. "Men wil een president, geen professor", vat de New York Times samen. Obama zal zijn tegenstander ondertussen vooral willen afschilderen als een arrogante miljardair, die geen idee heeft van de problemen van gewone burgers.

Verwachtingen temperen

Naar goed gebruik proberen beide kampen vooraf de verwachtingen over hun kandidaat te temperen. Wie nu als gedoodverfd favoriet het debat ingaat, kan immers alleen maar tegenvallen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2000: toen de verbaal minder sterke George Bush niet door de geroutineerde Al Gore werd weggespeeld, werd hij tot overwinnaar uitgeroepen.

Romney zei daarom deze week dat de president welbespraakt is en "het er prima vanaf gaat brengen". Een woordvoerder van Obama benadrukte dat de president niet zoveel oefentijd heeft gehad als hij zou willen, omdat hij als president andere verplichtingen had.

Ook zeggen beide partijen dat de andere kandidaat meer ervaring heeft. Obama wijst op de twintig debatten tijdens de Republikeinse voorverkiezingen dit jaar, Romney herinnert eraan dat de president al zeven keer eerder een-op-een debatteerde op live televisie.

Vier rondes

In totaal zullen er vier debatten worden gehouden. Obama en Romney praten woensdag over de binnenlandpolitiek. Daarna volgt het vicepresidentsdebat tussen Joe Biden en Paul Ryan op 11 oktober.

Vijf dagen later volgt een ronde waarin het publiek vragen mag stellen aan beide kandidaten. Het laatste debat is op 22 oktober, twee weken voor de verkiezingsdag op 6 november.

Alle debatten worden live uitgezonden op het digitale themakanaal Journaal24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl