Crisis op Curaçao na "staatsgreep"

Premier Schotte (m) heeft zich opgesloten in Fort Amsterdam»
Premier Schotte (m) heeft zich opgesloten in Fort Amsterdam Dick Drayer / NOS

Op Curacao weigert het demissionaire kabinet van premier Schotte plaats te maken voor een interim-regering. Schotte heeft zich met zijn ministers verschanst in het regeringsgebouw Fort Amsterdam. Het ziet ernaar uit dat ze daar de nacht gaan doorbrengen. Schotte wil in het regeringsgebouw in Willemstad blijven tot de verkiezingen van 19 oktober.

De gouverneur van Curaçao maakte gisteren het ontslag van de regering-Schotte bekend, maar de premier legt zich daar niet bij neer. Volgens Schotte en zijn ministers is er sprake van een staatsgreep. De premier roept landen in de regio op om hen te steunen.

De interim-regering die is benoemd door de gouverneur heeft nog geen actie ondernomen. Op televisie liet de nieuwe premier Stanley Betrian wel weten dat hij het legitieme gezag heeft en dat Schotte moet vertrekken.

Betrian probeerde gisteravond contact te krijgen met Schotte, maar die hield de deur van zijn werkkamer dicht.

Onduidelijkheid over gezag

"Het is voor iedereen volstrekt onduidelijk wie nou eigenlijk het gezag heeft op Curaçao", zegt correspondent Dick Drayer. "Of de politie aan de kant van Betrian of die van Schotte staat, moet nog blijken. De politiebonden hebben gezegd dat ze achter de nieuwe regering staan, maar agenten op straat lijken Schotte meer te steunen."

De situatie in de binnenstad is volgens Drayer gespannen. Buiten het regeringsgebouw staan aanhangers van Schotte. "Dat zij door de politie de binnenstad zijn binnengelaten, geeft aan dat het niet duidelijk is hoe de gezagsverhoudingen precies liggen op dit moment."

Geen meerderheid

Het kabinet van Schotte is sinds 2 augustus demissionair; enkele parlementariërs uit Schottes coalitie waren overgestapt, waardoor de regering niet meer kon steunen op een meerderheid.

De oppositie eiste dat Schotte zou opstappen, maar doordat de parlementsvoorzitter geen zitting bijeenriep kon er niet over worden gestemd. Gisteren benoemde de gouverneur een interim-regering onder leiding van oud-gezaghebber Betrian. Zijn kabinet moet voor de verkiezingen op 19 oktober de financiën met Nederland op orde brengen.

Deel deze pagina

Video

'Ik denk dat de geheime hand van Nederland hier achter zit'

Op Curaçao is een ernstige politieke crisis ontstaan, doordat het demissionaire kabinet van premier Schotte weigert plaats te... maken voor een interim-regering. Schotte heeft zich met zijn ministers opgesloten in het regeringsgebouw Fort Amsterdam.

Audio

  • 'De premier van Curaçao wil niet opstappen' De politieke crisis op Curaçao is geëscaleerd. Gisteren werd een tussenkabinet benoemd dat de wacht moet houden tot de... verkiezingen, over 20 dagen. Maar de demissionaire premier Schotte en zijn ministers weigeren op te stappen. Dick Drayer in Willemstad.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 2970 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3882 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3081 keer afgespeeld

Meer video en audio