NOS NieuwsAangepast

'Gevaren waterpijpen onderschat'

De Amsterdamse verslavingskliniek Jellinek waarschuwt voor de gevaren van de waterpijp. Volgens de instelling worden de gezondheidsrisico's onderschat. "Mensen denken ten onrechte dat een waterpijp gezonder is dan een sigaret."

Het gevaar is vooral de verbranding van tabak, zegt preventiedeskundige Roel Kerssemakers van de Jellinek-kliniek. Nadeel is bovendien dat de rooksessies langer duren dan bij sigaretten, waarschuwt Kerssemakers.

In de waterpijp wordt vaak tabak met een smaakje gebruikt. Vaak zijn dat fruitsmaken, zoals appel, mint of limoen. Maar omdat het tabak is, zegt Kerssemakers, zit er nicotine in. "En dus is het verslavend."

Misverstand

Van tabak is het algemeen bekend dat het slecht is voor de gezondheid. Maar veel mensen denken dat het water in de waterpijp de rook zuivert. Dat is een misverstand: "Als je iets verbrandt, komt er koolmonoxide vrij. En bij het verbranden van plantaardig materiaal kan er teer vrijkomen."

De waterpijp wordt steeds populairder. Door het hele land worden sishalounges geopend, waar mensen de waterpijp kunnen roken. Maar ook roken steeds meer mensen de waterpijp thuis.

Om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van de waterpijp, is op YouTube de film Sisha Shutdown geplaatst. Scholen krijgen een informatiepakket aangeboden, waar de film onderdeel van is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl