Compliment helpt tegen pesten

 »
  Foto: Justin Wan, sxc.hu

Door onderwijsredacteur Joséphine Truijman

Pesters en hun slachtoffers krijgen vanaf dit schooljaar met een nieuwe aanpak te maken. Zeventig basisscholen starten met een nieuwe methode die het pesten de kop moet indrukken. Het zogenoemde KiVa-programma is afkomstig uit Finland. Daar wordt op de deelnemende basisscholen 40 procent minder gepest.

De klas krijgt tien lessen over groepsvorming. Als een kind daarna nog gepest wordt, stelt de leraar een 'steungroep' samen. Die bestaat uit pesters en meelopers, en vriendjes van het slachtoffer. In die groep worden dan afspraken gemaakt over welk gedrag de groep zelf kan veranderen zodat het gepeste kind weer met plezier naar school gaat. Het kunnen kleine dingen zijn, zoals mee laten doen met voetballen op het schoolplein of goedemorgen zeggen. Als dat lukt, krijgt de groep een compliment.

'Niet persoonlijk'

Hoogleraar sociologie René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoeken of het KiVa-programma ook in Nederland werkt. "Iedereen is gevoelig voor het krijgen van complimenten, dat werkt vaak uitstekend", zegt Veenstra. "Ook zorg je ervoor dat het niet persoonlijk wordt. Wie precies wat heeft gedaan, is dan niet meer belangrijk."

In Nederland zijn al veel anti-pestprogramma's. "Het grote verschil met andere programma's is dat die zich meer richten op het weerbaar maken van slachtoffers en het aanpakken van pesters", zegt Veenstra. "Van al deze programma's is wetenschappelijk nooit bewezen dat het werkt. Het bijzondere is dat we nu iets onderzoeken dat in het buitenland in ieder geval resultaat oplevert."

Subsidie

De helft van de Finse basisscholen gebruikt het anti-pestprogramma. Het Nederlandse ministerie van Onderwijs heeft 1 miljoen euro subsidie gegeven aan het project. In het najaar van 2014 worden de resultaten verwacht.

Deel deze pagina

Video

'Ik zou Fatima complimentjes geven'

Op zeventig scholen wordt dit schooljaar een nieuwe methode uitgeprobeerd om pesten tegen te gaan. De methode komt uit Finland en... is daar succesvol. Pesten is in Finland met 40 procent afgenomen.

Audio

  • 'Je wilt dat kinderen opkomen voor het slachtoffer' Een nieuwe aanpak om pesten tegen te gaan heeft er in Finland voor gezorgd dat het pesten daar met maar liefst 40 procent is... afgenomen. De Rijksuniversiteit Groningen heeft 1 miljoen subsidie gekregen van het ministerie van Onderwijs om te kijken of deze aanpak ook in Nederland werkt.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4624 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5822 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4719 keer afgespeeld

Meer video en audio