NOS NieuwsAangepast

Z-Koreaan op nr.1 in Mega Top 50

Voor het eerst staat een Zuid-Koreaanse artiest op nummer 1 in de Nederlandse Mega Top 50. Het gaat om PSY met het nummer Gangnam Style. Ook in andere Europese landen en in Amerika staat het nummer hoog in de hitlijsten.

Bij het nummer hoort een opvallend dansje, waarbij de danser net doet alsof hij op een paard rijdt. De laatste keer dat een Zuid-Koreaan de hitlijsten in Nederland haalde was in 1985.

K-pop

Popmuziek uit Zuid-Korea wordt ook wel K-pop genoemd. De muziek staat plotseling wereldwijd op de kaart, maar stijgt al langer langzaam in populariteit. In 2005 stond Zuid-Korea nog op de 33ste plek op de lijst van grootste muzieklanden, vorig jaar stond het land al op nummer 11.

In Zuid-Korea begeleiden grote platenlabels de artiesten. Ze stellen vaak ook zelf de bands samen. Er wordt veel aandacht besteed aan de muziekvideo´s die er meestal kleurrijk en gelikt uitzien.

Azië

In Azië is de muziek van artiesten als 2NE1 en Big Bang al langer populair. In Nederland merkt Rob Lenstra van Ani-Maniacs, één van de weinige webwinkels die in Nederland K-pop verkoopt, dat de laatste weken de vraag stijgt.

"We hebben meer bezoekers en we merken dat ze ook in andere Aziatische artiesten geïnteresseerd zijn", zegt Lenstra. PSY is nog verreweg het populairst. "Zijn albums zijn bij ons helemaal uitverkocht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl