NOS NieuwsAangepast

ACP kraakt plan Nationale Politie

De politiebond ACP ziet niets in het voorlopige plan van de overheid voor een Nationale Politie. "Er zijn nog te grote risico's om tot een goed functionerende Nationale Politie te komen, die voldoet aan de hoge verwachtingen van de Nederlandse samenleving'', schrijft ACP-voorzitter Van de Kamp in een brief aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

"Ons doel is het realiseren van een doelmatige politieorganisatie, waarin recht wordt gedaan aan de professionaliteit en kwaliteit en waarin voldoende capaciteit is geborgd'', staat in de brief.

Heipalen

Van de Kamp maakt een vergelijking met het bouwen van een huis. "De conclusie is dat het al misgaat met de heipalen en het fundament, om over de muren van het huis nog maar te zwijgen.''

De ACP zegt zich te baseren op een onderzoek onder ruim duizend leden. Het beeld op de werkvloer is dat de cultuur bij de politietop onvoldoende verandert, zegt Van de Kamp.

Te hoge verwachtingen

Volgens de politiebond heeft minister Opstelten in de Eerste en Tweede Kamer te hoge verwachtingen gewekt over wat de Nationale Politie aan taken en opdrachten aankan.

Met de huidige omvang van de politie is het onmogelijk om alle taken uit te voeren die in de plannen staan, zegt Van de Kamp. "Bij politiemensen zal dit leiden tot gebrek aan draagvlak voor de Nationale Politie.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl