NOS VoetbalAangepast

Speelronde 7: Ajax-FC Twente

Koploper FC Twente verdedigt zaterdag in de Amsterdam Arena tegen Ajax een comfortabele voorsprong van zes punten op de landskampioen. De Amsterdammers is er alles aan gelegen om een vroege achtervolging, zoals in vorige jaren het geval was, te voorkomen.

"Als we verliezen is het gat al negen punten. Dan is het natuurlijk nog een lange weg maar daar wil ik nog eigenlijk helemaal niet aan denken. Tegen FC Utrecht hebben we laten zien wat we kunnen, die lijn willen we doortrekken. Ajax moet gewoon thuis alles winnen", aldus een stellige Frank de Boer, trainer van Ajax.

Maar De Boer is ook op zijn hoede voor FC Twente, dat de volle winst haalde uit de eerste zes wedstrijden. "Zij zijn al jarenlang één van de favorieten voor de titel, altijd in de top. Bovendien is het een goed voetballend team, ze willen net als wij dominant spelen. Dat kan een interessant duel worden."

Potentieel grote stap

FC Twente-trainer Steve McClaren typeert de topper in de Arena als "een duel tussen twee topteams". FC Twente verdedigt een voorsprong van zes punten op de tegenstander uit Amsterdam. "Ajax speelt thuis en moet winnen, wij kunnen een nog grotere stap zetten", zegt McClaren. "De titelstrijd blijft in ieder geval open. Ajax is wel eens vaker teruggekomen."

Voor FC Twente middenvelder Robbert Schilder is het een weerzien met zijn oude club waar hij zijn opleiding genoot. Drie jaar geleden werd Schilder te licht gevonden door de toenmalige technische staf van Ajax, nu is hij een dragende speler in de basis van de Tukkers. "Het is voor mij de eerste keer dat ik met een topclub naar Amsterdam ga, met NAC had ik nooit zoveel in de melk te brokkelen."

De Enschedeërs winnen sporadisch op bezoek bij Ajax, slechts drie keer in de Eredivisiegeschiedenis versloeg FC Twente de Amsterdammers in eigen huis. Ajax won liefst 35 confrontaties, acht keer werd het gelijk. De meest memorabele editie was natuurlijk de wedstrijd om het kampioenschap in 2011.

Ajax won met 3-1 en kroonde zich voor de dertigste keer tot kampioen. Bij winst vestigt FC Twente overigens een waar clubrecord, nooit eerder in de clubgeschiedenis van de Tukkers werden de eerste zeven competitiewedstrijden van het seizoen winnen afgesloten.

Overige statistieken:

- Jarenlang deed de Groningse Euroborg menig team vrezen, maar in het kalenderjaar 2012 heeft FC Groningen pas twee keer gewonnen. Het ontvangt nu Roda JC dat de afgelopen twee wist te winnen in Groningen. - PEC Zwolle heeft al tien wedstrijden op rij in de Eredivisie niet gewonnen. De uitbalans is ook niet best: de laatste 24 uitwedstrijden werden verloren. Een overwinning bij Willem II zou naast een einde van deze vervelende series ook een jubileum betekenen, de honderdste zege van de Zwollenaren in de Eredivisie. - Dick Advocaat gaat met PSV op bezoek op VVV Venlo, ooit boekte de Kleine Generaal in Venlo zijn eerste uitzege als trainer in het betaal voetbal. Dat was in augustus 1987 toen Advocaat als trainer van Haarlem met 1-3 van VVV Venlo. - AZ ontvangt thuis RKC Waalwijk, voor de Waalwijkers op papier een zeer moeilijke opgave. De laatste zeven confrontaties met AZ (uit en thuis) werden verloren.

Programma speelronde 7:

Zaterdag, 18:45 uur:sc Heerenveen - NAC Breda

Zaterdag, 19:45 uur:Feyenoord - NECFC Utrecht - VitesseHeracles Almelo - ADO Den Haag

Zaterdag, 20:45 uur:Ajax - FC Twente

Zondag, 12:30 uur:AZ - RKC Waalwijk

Zondag, 14:30 uur:Willem II - PEC ZwolleFC Groningen - Roda JC

Zondag, 16:30 uur:VVV Venlo - PSV

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl