NOS NieuwsAangepast

RvS nog niet uit kwestie vingerafdruk

De Raad van State zegt meer tijd nodig te hebben om te onderzoeken of het afnemen van vingerafdrukken voor identiteitsbewijzen in strijd is met het recht op privacy.

De Raad gaat daarover vragen stellen aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Het antwoord krijgt de Raad naar verwachting pas over ongeveer anderhalf jaar.

Identiteitsbewijs

De zaak werd aangezwengeld door twee mannen uit Nuth en Skarsterlân en twee vrouwen uit Den Haag en Amsterdam. Ze kregen geen identiteitsbewijs, omdat ze weigerden hun vingerafdrukken af te geven. Ze waren daarom naar de Raad van State gestapt.

De vier zeggen dat het onduidelijk is wat er met de vingerafdrukken gebeurt. Ook zijn ze bang dat de overheid in de toekomst de vingerafdrukken voor andere doeleinden gaat gebruiken dan alleen voor de afgifte van identiteitsbewijzen.

Eerder hebben verschillende rechtbanken de bezwaren van de vier ongegrond verklaard. Volgens de rechters zijn Europese lidstaten sinds 2009 verplicht vingerafdrukken in paspoorten en op identiteitskaarten op te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl