'Leefgebied apen drastisch kleiner'

Westelijke gorilla op de rug van zijn moeder»
Westelijke gorilla op de rug van zijn moeder AFP

De leefruimte van mensapen in Afrika neemt snel af over het hele continent. Dat is de uitkomst van een grootschalig onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Diversity and Distributions.

Het was al bekend dat apen bedreigde diersoorten zijn in bepaalde landen en gebieden, maar niet eerder is er onderzoek gedaan op zo'n grote schaal, zo legt Hjalmar Kühl van het Max Planck Institute in Leipzig uit tegenover de BBC.

Volgens Kühl, betrokken bij de organisatie van het onderzoek, ontbrak het tot dusver aan een breed perspectief. Daarom hebben verschillende organisaties en wetenschappers zich verenigd om het leefgebied van apen in heel Afrika in kaart te brengen. Dat zou nooit eerder gebeurd zijn.

59 procent

Er is een dramatische daling te zien van geschikt leefgebied voor gorilla's, chimpansees en bonobo's, schrijven de wetenschappers. Vooral gorilla's worden zwaar getroffen.

Voor de Cross River Gorilla (een ondersoort van de westelijke gorilla die voorkomt in het grensgebied tussen Kameroen en Nigeria) is de situatie het slechtst; deze soort heeft in 20 jaar tijd 59 procent van zijn leefgebied zien verdwijnen.

De oostelijke gorilla (Congo, Rwanda en Uganda), de grootste mensaap die er bestaat, is 52 procent van zijn leefruimte kwijtgeraakt, de westelijke gorilla (Nigeria en Angola) 31 procent.

Ook verschillende soorten chimpansees hebben zwaar te lijden. In Centraal-Afrika is 17 procent van hun leefgebied in twee decennia verloren gegaan en in West-Afrika 11 procent. De bonobo's zijn 29 procent kwijtgeraakt.

Bushmeat

"We weten door allerlei studies dat de druk op mensapen snel groter wordt", stelt Kühl. "Dat we ondanks deze wetenschap de dieren die het dichtst bij de mens staan én hun leefgebied zien verdwijnen, is schandalig."

De oorzaak van het verlies van leefgebied is afhankelijk van de regio waarin de apen leven. In West-Afrika bijvoorbeeld wordt er veel bos vernietigd. In Centraal-Afrika blijven grote delen van de bossen ongerept, maar kunnen mensapen niet meer leven vanwege de uitgebreide jacht op onder meer apen voor bushmeat.

"De situatie is dramatisch. Veel apenpopulaties die er nu nog zijn, verdwijnen in de toekomst", zegt Kühl. "Met een groeiende wereldbevolking en toenemende vraag naar ruimte, hout, grondstoffen en vlees, zullen apen blijven verdwijnen."

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio