NOS NieuwsAangepast

Bo Xilai uit partij en voor rechter

De gevallen Chinese leider Bo Xilai is uit de Communistische Partij gezet. Hij zal bovendien strafrechtelijk worden vervolgd.

Het is de ultieme vernedering voor Bo, die lange tijd gold als een rijzende ster binnen de partij. Zijn laatste post was burgemeester van China's grootste stad Chongqing. Algemeen werd aangenomen dat hij zou doorstoten naar China's hoogste politieke orgaan, het Staande Comité van het Politbureau.

Maar Bo's politieke opmars kwam abrupt tot stilstand toen de politiechef van Chongqing hem beschuldigde van corruptie en machtsmisbruik. Toen Bo's vrouw beschuldigd werd van moord op een Britse zakenman was het met zijn carrière gedaan.

Corruptie

Bo's vrouw, Gu Kailai, werd afgelopen maand schuldig bevonden aan moord. Ze kreeg daarvoor een voorwaardelijke doodstraf. De politiechef Wang Lijun, die het schandaal in de openbaarheid bracht, is inmiddels ook voor de rechter verschenen. Hij is schuldig bevonden aan machtsmisbruik en corruptie, en kreeg daarvoor 15 jaar cel.

De laatste in het rijtje is Bo Xilai zelf. Hij is al een half jaar niet meer in het openbaar gezien. Er zou een onderzoek tegen hem lopen. Nu de officiële Chinese media berichten dat hij zal worden berecht, is de verwachting dat ook de zaak tegen Bo snel zal worden afgerond.

Geruisloos

Als de zaak tegen Bo achter de rug is, kan het 18e Congres van de Chinese Communistische Partij over tot de orde van de dag. De start van dit Partijcongres is nu gepland op 8 november aanstaande. Dit soort grote partijbijeenkomsten worden eens in de vijf jaar gehouden en duurt meestal een kleine week.

Tijdens dit Partijcongres wordt vrijwel het hele Staande Comité van het Politbureau, waar Bo deel van zou gaan uitmaken, vervangen.

Deze wisseling van China's hoogste leiderschap, die een keer in de tien jaar plaatsvindt, had zo soepel en geruisloos moeten verlopen. Met het schandaal rond Bo Xilai is dat onmogelijk gebleken. Met een berechting van Bo nog voor de start van het congres hopen China's nieuwe leiders met een schone lei te beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl