NOS NieuwsAangepast

Staking Italië tegen bezuinigingen

In Italië wordt vandaag door de publieke sector gestaakt tegen de bezuinigingen. Onder anderen professoren, ambtenaren, verpleegkundigen en vuilnismannen hebben het werk neergelegd.

Duizenden mensen lopen in een mars door het centrum van Rome. Ook protesteren studenten bij het ministerie van Onderwijs. De burgemeester van Rome is niet blij met de protestactie. "De hele stad staat op z'n kop en het centrum is geblokkeerd."

De staking is georganiseerd door de twee grootste vakbonden van Italië. "Stop met de zwakkeren te raken. Wij hebben al genoeg gegeven", is de slogan van een van de vakbonden. Ze zijn vooral boos dat de regering veel uitgaven schrapt, zonder te kijken hoe overheidsdiensten, zoals de gezondheidszorg, beter kunnen functioneren.

Milieuregels

Premier Monti heeft de afgelopen tijd veel bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd in een poging het land uit de crisis te halen. De salarissen zijn al twee jaar bevroren. De werkloosheid steeg in juli naar 10,7 procent, het hoogste percentage sinds 2004.

Bij de staalfabriek Ilva in het zuiden van Italië wordt al een paar dagen gestaakt. Nu een rechter een saneringsplan voor de fabriek heeft verworpen, dreigt het bedrijf te worden gesloten. Zo'n 13.000 mensen verliezen dan hun baan.

De rechter vindt de vervuilende fabriek een gevaar voor de volksgezondheid. De Ilva-fabriek heeft jarenlang milieuregels geschonden. In juli kwam het staalbedrijf onder toezicht van de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl