NOS NieuwsAangepast

Kenia verovert stad op al-Shabaab

Het Keniaanse leger is de Somalische stad Kismaayo binnengetrokken. Daarmee lijkt de val in zicht van het laatste bolwerk van de islamitische rebellenbeweging al-Shabaab.

De Keniaanse en Somalische regering voeren al lange tijd een offensief tegen al-Shabaab. Vanochtend viel het Keniaanse leger de Somalische havenstad ook aan vanaf zee. Honderden militairen zijn aan land gezet. Ook gevechtshelikopters doen mee aan het offensief.

Volgens de Arabische tv-zender al-Jazeera bieden de rebellen nauwelijks weerstand, maar al-Shabaab zegt dat er wel degelijk hevig wordt gevochten in Kismaayo. De stad met 200.000 inwoners is nog niet helemaal in handen van het leger. Volgens een Keniaanse legerwoordvoerder is de verovering een kwestie van tijd.

Goedkeuring

Het Keniaanse leger levert al een week strijd bij Kismaayo. Zo bombardeerden gevechtsvliegtuigen het vliegveld van de stad. De islamitische rebellen hadden daar een opslagplaats. Zeker 10.000 inwoners zijn de afgelopen dagen voor het geweld gevlucht.

Al-Shabaab pleegt geregeld aanslagen in het Somalisch-Keniaanse grensgebied. Volgens NOS-correspondent Koert Lindijer wordt gevreesd voor een toename van het aantal terroristische aanslagen in Somalië en Kenia nu al-Shabaab uit de grote steden verdreven is.

Vorig jaar viel Kenia met goedkeuring van de Verenigde Naties Somalië binnen om de terreurgroep aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl