NOS NieuwsAangepast

Politie zoekt makers vuurwerkbom

De Task Force Opsporing Vuurwerk gaat dit jaar voor het eerst actief het publiek betrekken bij het opsporen van makers van vuurwerkbommen. Dat gebeurt onder meer met een waarschuwingskaart op internet.

Daarop staan nu ruim 130 makers van vuurwerkbommen, die zelf filmpjes op YouTube hebben gezet.

De Task Force hoopt dat makers van vuurwerkbommen die op de kaart staan worden herkend, zodat ze opgespoord en gestraft kunnen worden. Ook wordt het publiek dit jaar voor het eerst opgeroepen om de politie of Meld Misdaad Anoniem te bellen als er rotzooi wordt getrapt met vuurwerk.

Andere invulling

Vorig jaar is er voor het eerst gekozen voor een andere invulling van de vuurwerkcampagne. In plaats van tv-spotjes en internetfilmpjes om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk, wordt er nu meer ingezet op illegaal en zwaar vuurwerk.

Een nieuw team onder leiding van justitie speurde websites af, op zoek naar de vuurwerkbommenmakers. Die kregen een mailtje met een waarschuwing en moesten hun filmpje van internet halen.

Er werden ruim 500 filmpjes opgespoord en 60 procent daarvan werd verwijderd. Dat heeft volgens de Taskforce effect gehad. Er vielen rond Oud en Nieuw geen doden en het aantal vuurwerkslachtoffers daalde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl