NOS NieuwsAangepast

Treinverkeer België woensdag plat

In België rijden woensdag de hele dag geen treinen vanwege een staking. De twee grote vakbonden bij het spoor hebben het initiatief genomen voor de 24-uursstaking. De staking geldt voor passagierstreinen, maar ook voor het goederenvervoer.

Door de staking in België rijden woensdag ook geen Thalys-treinen van en naar Nederland. Een woordvoerster van Thalys International zegt dat gedupeerde reizigers hun geld kunnen terugkrijgen. Ze kunnen hun kaartje zonder kosten omzetten naar een reis op een andere dag.

Verandering

De Belgische bonden willen terug naar één spoorbedrijf, net als vroeger. Maar de Belgische minister van Overheidsbedrijven Magnette wil een tweeledig spoorbedrijf, zoals Nederland heeft.

Nu bestaat het spoorvervoer uit drie bedrijven: vervoerder NMBS, spoorbeheerder Infrabel en een overkoepelende holding. Volgens de minister werken die drie onderdelen niet goed samen en moet daar verandering in komen. De bonden vrezen dat het plan van de minister slecht zal zijn voor de reizigers en het personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl