NOS NieuwsAangepast

Kamer wil opheldering van voorzitter

De Tweede Kamer wil opheldering van Kamervoorzitter Van Miltenburg over het bezoek van de informateurs aan koningin Beatrix. Van Miltenburg vroeg de koningin vanochtend de informateurs Kamp en Bos uit te nodigen voor een kennismakingsbezoek. Kort daarna werd bekend dat de koningin de twee morgenmiddag ontvangt. D66-leider Pechtold zei in de Kamer dat het voorstel van de voorzitter om de informateurs door de koningin uit te nodigen niet met de Kamer is overlegd. Pechtold vroeg, mede namens PVV, SP, CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren, waarom Van Miltenburg dit voorstel heeft gedaan en op verzoek van wie.

Kwetsbare procedure

Eerder dit jaar heeft de Kamer de regels in de formatie zo veranderd dat de Kamer zelf het initiatief heeft in plaats van de koningin. Pechtold noemde het vandaag "een kwetsbare procedure". Volgens hem heeft de Kamer een verantwoordelijkheid om de formatie procedureel goed te laten verlopen. Van Miltenburg zal de Kamer hierover een brief sturen. Maar ze informeert de fractievoorzitters eerst mondeling.

Kwestie van beleefdheid

VVD-leider Rutte noemde het "juist naar het staatshoofd" dat de informateurs haar bijpraten. Hij en PvdA-leider Samsom benadrukten dat de koningin uiteindelijk bewindslieden benoemt. "Het zou gek zijn als ze dan helemaal niks hoort," aldus Rutte. Volgens Samsom is het bezoek ook een kwestie van beleefdheid. De PvdA-leider is overigens zelf ook uitgenodigd voor het gesprek van morgen. Hij heeft de koningin in zijn functie als fractievoorzitter nog niet gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl