NOS NieuwsAangepast

Excuses N-Z voor Kim Dotcom

Premier John Key van Nieuw-Zeeland heeft zijn excuses aangeboden aan Kim Dotcom, de oprichter van Megaupload.com. Volgens de premier zijn er fouten gemaakt in de zaak tegen de internetondernemer.

"Iedereen in Nieuw-Zeeland heeft recht op bescherming door de wet en daarin hebben we bij hem gefaald", zei de premier tegen Nieuw-Zeelandse media.

Afluisteren

Dotcom werd in januari opgepakt in Nieuw-Zeeland omdat zijn site illegale bestanden zou aanbieden. Daarvoor werd hij bespioneerd en afgeluisterd door de inlichtingendiensten, maar dat hadden ze niet mogen doen. Inwoners van Nieuw-Zeeland mogen niet afgeluisterd worden zonder tussenkomst van de rechter. De opsporingsdiensten wisten niet dat de Duitse internetondernemer is genaturaliseerd.

In juni bepaalde het Hooggerechtshof in Nieuw-Zeeland al dat de huiszoeking in het landhuis van Dotcom illegaal was. In het huiszoekingsbevel stonden de strafbare feiten niet goed omschreven. Ook was het ongeoorloofd om data van de computer van Dotcom te kopiëren.

'Transparant onderzoek'

Dotcom heeft de excuses geaccepteerd, maar zegt op Twitter tegen de premier: "Laat zien hoe oprecht je echt bent door een volledig, transparant en onafhankelijk onderzoek in te stellen."

Kim Dotcom is oprichter van Megaupload, een site waarop foto's en films kunnen worden opgeslagen en worden gedeeld. Hij wordt samen met drie mede-oprichters verdacht van internetpiraterij, witwassen, auteursrechtenschending en het opzetten van een criminele organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl