NOS NieuwsAangepast

Proef met Rechtbank TV

Vanaf volgend jaar worden bij wijze van proef rechtszaken live via internet uitgezonden. Dat zegt de Raad voor de Rechtspraak. Vooral de kleinere zaken zullen één dag per maand worden gestreamd via de site rechtspraak.nl.

De Raad stelt dat mensen moeten kunnen zien wat er in een rechtbank gebeurt en waar mensen voor komen. "Als we de rechtspraak helder willen uitleggen aan de mensen, moeten we laten zien wat we doen", zegt Wim van Veen, president van de rechtbank in Rotterdam en een van de betrokkenen bij de proef.

Grote zaken, zoals het proces van Geert Wilders vorig jaar, worden soms al live uitgezonden op televisie. Maar de Raad wil dat ook kleinere rechtszaken aandacht krijgen. Als voorbeeld geeft Van Veen zaken zoals die bij het tv-programma 'De Rijdende Rechter' worden behandeld.

Rechtbank24

De Raad voor de Rechtspraak wil dat mensen in de toekomst zelf kunnen bepalen welke rechtszaken ze willen volgen. "Daar willen we naartoe, maar zover zijn we nog niet. Het wordt niet gelijk een Rechtbank24", benadrukt de rechtbankpresident.

Het is de bedoeling dat in het voorjaar de eerste rechtszaken live via internet te volgen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl