NOS NieuwsAangepast

Ondernemer positief onder crisis

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Ondanks de economische crisis zijn er nog altijd waaghalzen die het aandurven een bedrijf te beginnen. Dit jaar zijn er tot nu toe ruim 700 bedrijfjes gestart dankzij een microkrediet van gemiddeld 17.000 euro.

Qredits Microfinanciering Nederland is een landelijk opererende organisatie die sinds 2009 zakelijke kredieten verstrekt. Het 'bedrijf' wordt gefinancierd door onder meer ABN Amro, ING Bank en Rabobank. De startkredieten kunnen oplopen tot 50.000 euro.

Een van de ondernemers die onlangs met geld van Qredits een onderneming startte, is Erdogan Kolemenoglu. Na jaren in een bakkerij gewerkt te hebben, wilde hij in 2010 voor zichzelf beginnen. Hij wilde in een kar kebab en andere Turkse producten gaan verkopen. ING voelde niets voor een krediet, maar verwees de ondernemer wel naar Qredits, waarvan ING indirect ook deel uitmaakt.

Van de 25.000 euro die Kolemenoglu leende, kocht hij een kebabkar, waar hij dagelijks mee op markten en pleinen staat. En de zaken gaan goed. Verjin Zarbilmez, de echtgenote van Kolemeneglu, zegt dat er zelfs plannen zijnvoor de aanschaf van een nieuwe wagen. "Je moet gewoon niet te veel stilstaan bij de crisis", zegt ze. "Je moet vooruit kijken, positief zijn. En goede spullen verkopen. Dan komen de klanten vanzelf terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl