Italië: noodsteun Europa niet nodig

De Italiaanse minister van Financiën Vittorio Grilli zegt dat zijn land geen Europese noodsteun nodig heeft. Hij zei dat na afloop van een ontmoeting met de president van de Duitse centrale bank Jens Weidmann in Frankfurt.

"Italië pakt de hervorming van de economie goed aan, zonder hulp van buiten", zei Grilli. Volgens hem liggen er in Rome geen plannen klaar om Europa om hulp te vragen. Weidmann prees de hervormingen die Italië doorvoert en is ervan overtuigd dat het land "sterk genoeg" is om zijn eigen problemen op te lossen.

'Zeker hulp vragen'

Spanje heeft nog geen noodsteun aangevraagd, maar sluit dat zeker niet uit. De Spaanse premier Mariano Rajoy zei vandaag tegen The Wall Street Journal dat Spanje zeker om hulp zal vragen als de rente op de Spaanse staatsleningen te lang, te hoog blijft. "Ik geef u een garantie van honderd procent dat ik een beroep doe op het Europese noodfonds, mocht dat nodig zijn", benadrukte Rajoy.

Het aanvragen van noodsteun is riskant voor politici. De regeringen van Portugal, Ierland en Griekenland verloren allemaal de verkiezingen nadat ze Europa te hulp hadden geroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl