NOS NieuwsAangepast

Trojka verdeeld over Griekenland

Door Eva Wiessing

Achter de schermen is een groeiend conflict aan de gang tussen de grote geldschieters van Griekenland: het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Alledrie de partijen weten dat Griekenland niet op eigen kracht uit de crisis kan komen, maar geen van drieën wil voor de extra kosten opdraaien. Dat vertellen anonieme bronnen aan persbureau Reuters.

Europa: geen extra geld

Afgelopen maandag zei IMF-topvrouw Christine Lagarde dat "de Griekse schuld aangepakt moet worden", omdat de extra bezuinigingen waarover de trojka nu onderhandelt onvoldoende zijn om het land weer op de rails te krijgen. Een duidelijke hint aan de Europese landen, blijkt nu.

Het IMF vindt dat Europa verliezen moet accepteren op de noodleningen aan Griekenland. Nét als de banken, die begin dit jaar driekwart van hun leningen aan Griekenland kwijtscholden. Maar de eurolanden hebben tot nog toe steeds geweigerd om verliezen te accepteren. "Geen extra geld voor Griekenland, wel extra tijd", zo vatte minister De Jager het standpunt van Nederland onlangs samen.

Ook de Europese Centrale Bank is niet van plan om de schulden deels of helemaal kwijt te schelden. De ECB heeft in het begin van de schuldencrisis voor naar schatting 50 miljard euro aan Griekse staatsleningen opgekocht. Een groot deel van die schulden loopt binnen twee jaar af, maar Griekenland heeft op zo korte termijn geen tientallen miljarden liggen om die schulden af te betalen. Athene probeert de ECB zo ver te krijgen om de leningen na afloop van de looptijd vast te houden, maar ook daar voelt de ECB niet veel voor.

Tijd dringt

De kwestie bemoeilijkt de onderhandelingen die aan de gang zijn tussen de trojka van geldschieters en Athene. Griekenland wacht al sinds juni op een lening van 31 miljard euro uit het tweede noodpakket. Maar het geld kan pas worden overgemaakt als voor het IMF vaststaat dat de Griekse staatsschuld op den duur weer beheersbaar wordt.

Dat betekent dat de Grieken, ondanks alle protesten van het volk, nog eens 11,5 miljard aan bezuinigingen moeten vinden. Maar ook dat er een oplossing gevonden moet worden voor het tekort dat er dan nog steeds is. En dat laatste wordt heel lastig als geen van de geldschieters bereid is om het ontbrekende geld bij te passen.

Alle partijen willen Griekenland in de euro houden, maar niemand weet nog hoe. Het is de bedoeling dat de trojka in oktober met zijn oordeel over Griekenland komt. Dan moet duidelijk worden of de eurolanden, en dus ook Nederland, al het geleende geld ook werkelijk terug krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl